Skip links

Miras ve intikal İçin Yapılması Gereken İşlemler

Veraset İlamı Nedir? Nasıl Çıkartılır?

Veraset İlamı Nedir? Nasıl çıkartılır?

Murisin vefatı halinde alınması gereken öncelikli belge veraset ilamıdır. Veraset ilamının bir diğer adı ise mirasçılık belgesidir. Veraset ilamında murisin bıraktığı miras üzerinde hak sahibi olan mirasçıların kimler olduğu ve bu miras üzerindeki payları gösterilir. Bu nedenle hem araç, bankada bulunan para gibi taşınmaz malların hem de taşınmaz malların paylaşımı için en öncelikli belgedir. Tüm Medeni Kanunun 598 maddesinde “Veraset ilamının çıkartılması için başvuru yapanın yasal veya atanmış mirasçı olması gerekir.” Yasal mirasçıların tespiti için kimliklerini ibraz etmeleri yeterli iken, atanmış mirasçıların tespiti için ise, noter veya mahkeme huzurunda bir ispat gerekir.

Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Daha önce veraset ilamı için mirasçıların Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurmaları gerekirken, 2011 yılından itibaren noterler tarafından da veraset ilamı verilmektedir.

Bu nedenle veraset ilamı;

–           Sulh Hukuk Mahkemesi’nden

–           Noterden alınabilir.

Notere başvuru yoluyla veraset ilamı alabilmek için, vefat edenin arasında akrabalık olması gerekir. Bu akrabalık bağı ispatlanamıyorsa veya eldeki bilgilerle nüfus kayıt örneği gibi belgelerle murisle bağlantı kurulamıyorsa veraset ilamı için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekir.

Mirasçılardan bir veya birkaçının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilse veya başka bir ülkede ikamet ediyorsa yine veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilir. Yani mirasçılar arasında bir yabancılık unsuru söz konusuysa veraset ilamı noterden alınamaz.

Veraset ilamının noterden alınamaması durumlarında açılacak dava, murisin son ikametgâh adresinin bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmaktadır.

 

Veraset İlamı Ne Zaman Çıkartılır Ve Çıkarmamanın Cezası Var Mı Dır?

Veraset ilamı yukarıdaki şartlar sağlanması halinde, her zaman alınabilir. Veraset ilamı almanın bir süresi yoktur. Murisin vefatından sonra her tarihte alınabilir. Veraset ilamı mirasçıların, miras üzerindeki hak, sorumluluklarını ve mirasçılar arasındaki oranı belirlediği için bu belge olmadan veraset beyannamesi verilemez. Veraset beyannamesi ise murisin ölümünden sonra 4 aylık süre içerisinde verilmesi gerekli olup verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası söz konusu olmaktadır.

Bu nedenle veraset ilamı çıkartmak her ne kadar süreye ve cezaya tabi olmasa da veraset beyannamesi almak için gerekli belgedir. veraset beyannamesini süresinde vermemenin ise vergisel boyutta özel usulsüzlük cezası vardır.

Veraset Ve İntikal Beyannamesi

Veraset ve intikal vergisi murisin ölümü halinde miras kalan malların varislere geçmesi nedeniyle alınan vergi türüdür. Vefat halinde varislerin yapması gereken en önemli, süreye tabi ve süresinde yapılmaması halinde özel usulsüzlük cezası gerektiren işlemdir.

Veraset intikal vergisi ödenebilmesi için Öncelikle temin edilmesi gereken evraklar vardır. Sırasıyla öncelikle ölüm belgesi, sonrasında ölüm belgesiyle beraber yukarıda da ayrıntılı anlatıldığı üzere veraset ilamı alınması gereklidir. Bu belgeler temin edilmesi halinde veraset ve intikal işlemlerine başlanabilir.

Bu belgelerle size en yakın vergi dairesi Veraset ve intikal vergisi için veraset intikal beyannamesi verilebilir. Vergi dairesine veraset ve intikal beyannamesi verilmesinin akabinde taşınır ve taşınmazların vergisi ödenmesi gerekir. Ödenen vergilerin makbuzları ve veraset işlemi için gerekli belgeler birkaç nüsha olarak çıkartılması gerekir. Çünkü vergi dairesi birçok evrakın aslını talep etmektedir.

Beyanname Verme Süresi Ve Süresinde Verimeyen Beyannamenin Sonuçları Nelerdir?

Ölümden sonra veraset ve intikal vergisi için veraset beyannamesi verilme süresi;

  • Muris Türkiye’de vefat etti ise ve varisler Türkiye’de ise 4 ay içinde veraset beyannamesi verilmelidir.
  • Muris Türkiye’de vefat etmiş ancak mirasçılar yurtdışında ise 6 ay içinde veraset beyannamesi verilmelidir.
  • Muris yurtdışında vefat etmiş ancak mirasçılar Türkiye’de yaşıyor ise 6 ay içinde veraset beyannamesi verilmelidir.
  • Muris yurtdışında vefat etmiş ve mirasçılarda Yurtdışında ise 4 ay içinde veraset beyannamesi verilmelidir.
  • Muris yurtdışında vefat etmiş ve mirasçılar da başka bir yabancı ülkede yaşıyor ise 6 ay içinde veraset beyannamesi verilmelidir.

 

2022 Yılı Veraset Ve İntikal Vergisi Tarifesi

Matrah Veraset yoluyla intikallerde vergi oranı İvazsız intikallerde vergi oranı*
İlk 500.000 TL için % 1 % 10
Sonra gelen 1.200.000 TL için % 3 % 15
Sonra gelen 2.500.000 TL için % 5 % 20
Sonra gelen 4.900.000 TL için % 7 % 25
Matrahın 9.100.000 TL’yi aşan bölümü için % 10 % 30

 

Mirasın Mirasçılar Üzerine Geçmesi Yani Veraset İntikali Nasıl Yapılır?

 

Yazımızın başında veraset ilamı veraset işlemlerinin başı olduğunu ayrıntılı şekilde anlatmıştık. Veraset ilamında yer alan mirasçı burada belirlenen payını üzerine alma işlemine intikal denmektedir. Miras menkul ya da gayrimenkul olabilir. Tapu veya herhangi bir sicile kaydedilmesi gerekmeyen, banka uhdesinde bulunmayan fiziki para ve eşyalar için herhangi bir şart bildirim öngörülmez. Ancak ev, arsa gibi gayrimenkuller, sicile kayıtlı araba marka, ticari işletmeler ve banka uhdesindeki paralar için birçok prosedür vardır. Murisin ölümü sonraki malları veraset ilamında belirlenen kişi ve payları oranında üzerine alması için veraset ilamından sonra veraset beyannamesine de ihtiyaç vardır. Yine yukarıda ayrıntılı şekilde anlatıldığı üzere; murisin mallarını yazarak, bu yazılan malların ölüm anındaki rayiç bedelleri oranında intikal vergisi ödenmesi gerekir. Vergi dairesinden intikal vergilerinin ödendiğine dair yazı alınır. Bu işlemlerin yapılmasının akabinde mirasın tapu gibi herhangi bir sicilde olması halinde bu birimlere;

  • Ölüm belgesi
  • Veraset ilamı
  • İntikal vergisi ödendiğine dair yazı
  • Belgeleri ile gidilerek, mirası üzerine alabilirler.

Originally posted 2022-07-09 22:15:45.