Skip links

Pert Araç Tazminatı

 

 

 

 

 

İstanbul’da faaliyet gösteren Sezgin & Akın Hukuk Bürosu olarak sigorta avukatı kadrosuyla pert araç tazminatı, sigorta şirketlerinin yapmış olduğu eksik ödemelerden doğan uyuşmazlıklar, trafik kazası sonucu araç değer kaybı davaları, ölümlü trafik kazaları neticesinde talep edilecek haklara ilişkin tazminat davalarındaki 20 yıllık tecrübesini müvekkil ve danışanlarına aktararak, en hızlı ve doğru sonuca ulaştırmayı amaçlar.

Pert Araç Tazminatı

Her hangi bir trafik kazası sonucunda ağır hasar alarak ve kullanılamaz hale gelen araçlara pert araç denir. Olası böyle bir kaza sonrasında araç eksperleri bir inceleme yaparlar ve aracın %70’inden fazlasının hasara uğradığını tespit ederlerse o araç, trafik sigortasına pert araç olarak kaydedilir. Araca pert kaydı işlendikten sonra yapılması gereken öncelikli şey sigorta sahibinin 5 iş günü içerisinde sigortaya durumu bildirerek aracının eksper tarafından incelenmesini talep etmektir. Eksper incelemesi sonucunda aracın %70 inden fazlasının hasara uğradığının tespitiyle beraber aracın pert olduğuna kanaat edilmesi halinde pert aracın tazminat süreci başlamış olur.

Pert Araç İle Ağır Hasar Kaydlı Araç Ve Hasar Kayıtlı Araç Ne Demektir?

Öncelikle ağır hasar kaydı ile pert araç aynı anlama gelmektedir. Bir sigortalı aracın %70 veya daha fazla oranda hasara uğraması sonucunda kullanılamaz duruma gelmesi veya tamir bedelinin sigorta değerine yaklaşması durumunda ağır hasar kaydı veya pert araç kaydı ortaya çıkmaktadır.  Pert kaydı olan araçların trafiğe çıkması hem maddi anlamda hem de insan güvenliği anlamında tehlikelidir. Bu sebeple ağır hasarlı araçlar trafikten çekilerek plakasına işlenir. Bu duruma da pert kaydı denilmektedir. Pert kaydının yapılabilmesi için yasal şartlar sağlanmalı, kasko poliçesi ile güvence altına alan sigorta şirketinin belirlediği şartlarda ve oranda hasar görmüş olması gerekmektedir.

Ağır hasar ve pert kaydı aynı anlama gelse de, hasarlı araç bu ikisinden farklı olmakla beraber bunun karıştırılmaması gerekir. Herhangi bir kaza geçirip bakım ya da onarım gören araçlar hasarlı araç statüsünde değerlendirilir. Lakin yazının başında da belirtildiği üzere hasar kaydı ve pert araçların arasındaki en temel fark, aracın onarım bedellerinin, otomobil değeri ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 70’in altında kalmasıdır. Pert araç ve ağır hasarlı araçların tamir masrafları ise araç değerinin yüzde 70’inden fazladır.

Pert Araç Ödemesi Nasıl Olur?

Aracın ağır hasar alarak pert duruma gelmesi halinde pert araçlar için ödeme, sigorta şirketi tarafından poliçede belirlenen bedel kadar olur ve bu bedel aracın piyasa değerine eşit bir tutar olmalıdır. Bazı durumlarda sigorta şirketi aracı sigorta sahibinden satın almak isteyebilir. Böyle durumlarda sigorta sahibine aracın değeri kadar ödeme yapılır ve araç sigortaya ait olur.

Sigorta firmaları pert araç için yapacağı ödeme miktarını belirlerken iki hususta değerlendirme yapar. Bunlar; araç rayiç bedeli ve piyasa araştırması şeklindedir.

Aracın rayiç bedeli sigorta poliçeniz üzerinde yazan bedeldir. Sigorta şirketleri zaten kasko teklifi verirken bu bedel üzerinden fiyat vermektedir. Eksper bu rakam dışında sizin aracınızla aynı emsalde piyasadan 4 – 5 araç hakkında da araştırma yaparak hesaplama sonunda belirlediği bir rakam bulunur ve bunu size aktarır. Sizin bu hesaplanan miktara itiraz şansınız tabi ki bulunuyor. Eksperle iletişim kurmanız gereklidir. Eksperin size sunduğu teklif  aracınızın rayiç piyasa değerinin altında düşük bir rakam olmaması gerekmektedir. Size yapılan teklif aracın piyasa değerinin altında olması halinde mahkeme vasıtasıyla hakkınızı arayabilirsiniz.

Sovtaj Bedeli Nedir?

Pert araçların kaza sonrası tazminat ödemeleri konusunda önemli terimlerden biri de sovtaj bedelidir. Kaza sonrası hasara uğramış bir kıymetin satılması ile sigorta şirketinin tazminat bedeli ödemeleri nedeniyle kayıplarının azaltılması anlamına gelen sovtaj, sigorta şirketlerinin ödeme yükleri için son derece önemli konulardan biridir. sigorta şirketinin bir kıymeti satabilmesi için bazı şartlar vardır. Öncelikle bu söz konusu kıymetin satılabilmesi için sigortalının onayının alınması gerekir. Sigortalının onay vermesi halinde hasarlı kıymet sigorta şirketinin üzerine geçmiş olur. Hasarlı bu aracın satılması süreci sigorta şirketinin sorumluluğundadır. Sigorta şirketi kıymeti satması halinde ise sigortalıyla yapılması gereken ödemeler için görüşmeler başlar.

Hasara uğrayan kıymetin değer kaybetmiş olan bölümleri dışında kalan kısımları satarak sigorta şirketi bir gelir elde eder. Satış sonrası elde edilen bu geliri sigorta şirketi, sigortalıya ödemesi gereken tazminat bedelinden düşer. Düşürülen bu bedele sovtaj bedeli denir. Sovtaj bedeli hesaplanırken bir hasarlı kıymetin baştaki fiyatı ile satış sonucunda elde kalan tüm bedeller hesaba dahil edilir.

Sigorta Şirketi Pert Aracın Tazminatını Ne Sürede Öder?

Öncelikle sigorta şirketi hasar ihbarı ile talep ettiği belgelerin kendisine tam ve eksiksiz olarak verilmesi halinde süreç başlar. Daha sonra zarar eksper tarafından tespit edilir. Eksperin zarara ilişkin raporu teslim etmesinden itibaren en geç 10 iş günü içinde tazminat miktarı tespit edilerek sigortalı araç sahibine ödemesi gerekir. Ayrıca tazminatların ödenmesi, hasarın ihbar edildiği tarihten itibaren her durumda en fazla 45 gün içinde sigortalıya ödenmek zorundadır.

Originally posted 2022-02-25 00:30:22.